Argon gas maakt circa 1% uit van de lucht die wij dagelijks inademen. Het gas ontstaan na het scheiden van zuurstof, water, stikstofgas, koolstofdioxide en enkele andere gassen. Hierdoor is het een ideale gassoort om met andere gassen te mengen en wordt het in veel verschillende industrieën gebruikt.

Doordat argon een zuurstof verdrijvende werking heeft kan het gebruikt worden om vloeistoffen en gasopslagen ontvlambaar te maken. Dit wordt voornamelijk gebruikt bij olietankers. Olie dampen kunnen namelijk niet ontbranden in een ruimte met minder dan 11% zuurstof.

Argon wordt het meest gebruikt bij het lassen. De functie die het gas hierbij heeft is het beschermen van de lasnaad. Het gas beschermd de lasnaad tegen lucht uit de omgeving. Zo kan er geen oxidatie plaats vinden op de oppervlakte van de lasnaad. De zuiverheid dient minimaal 4.6 te zijn. Dit staat gelijk aan 99,996% puurheid. Argon type 4.6, 5.0 en 6.0 zie je daarom het vaakst bij lassen.

Argon kan van zichzelf ingezet worden als beschermgas, maar dit kan ook gecombineerd zijn met helium.

Naast zijn industriële werking wordt argon ook gebruikt bij laboratorium- en analysetechniek. Hierbij is de eis wel dat er een zuiverheid van minstens 5.0 wordt gewaarborgd. Het gas wordt ingezet om tot argonplasma te komen. Doordat het gas relatief goedkoop is en het gas voor ultieme scheiding van atomen en moleculen met zich meebrengt is het een veel gevraagde gassoort. 

Argon hoort bij de edelgassen. Andere edelgassen zijn helium, krypton, neon en xenon. Deze gassen worden massaal gebruikt door hun inerte eigenschappen. Dit betekend dat het gas niet reageert op andere gassen en dus niet brandbaar, giftig of explosief is. Echter heeft dit een kleine aantekening. Omdat Argon een zuurstof verdrijvende gassoort is, kan het in grote aantallen tot verstikking leiden.

Kort samengevat is Argon toepasbaar bij:

  • MIG / MAG lasproces;
  • TIG lasproces;
  • Plasma lassen;
  • Laboratoria.

Argon gasflessen zijn makkelijk te herkennen aan zijn donkergroene kraag, met kleurcode RAL 6001. Deze flessen leveren wij in de volgende formaten:

Aantal L Zuiverheid M3 Bar
5L 99,998% 1,10 m3 200 Bar bij 15 graden omgevingstemperatuur
10L 99,998%  2,15 m3 200 Bar bij 15 graden omgevingstemperatuur
20L 99,998%  4,3 m3 200 Bar bij 15 graden omgevingstemperatuur
40L 99,998% 8,6 m3 200 Bar bij 15 graden omgevingstemperatuur